Συνέντευξη Rival Sons

«Τα σύγχρονα εργαλεία παραγωγής αφαιρούν τον κίνδυνο και τη ζωή από τη μουσική»

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 09/09/2011 @ 13:32
Οι συνεντεύξεις με τις μεγάλες μπάντες προσφέρουν συνήθως προβολή και prestige για το Μέσο που τις πραγματοποιεί. Από την άλλη, όμως, είναι αυτές με μικρότερα σε αναγνωρισιμότητα σχήματα που προσφέρουν μια γνήσια ευχαρίστηση στον «συνεντευξιάζοντα», ειδικά όταν νιώθει ότι προσφέρει μια καλή πρόταση προς τους αναγνώστες.

Η περίπτωση των Καλιφορνέζων Rival Sons είναι μια από αυτές που μου δίνουν ακριβώς αυτή την ευχαρίστηση. Το δεύτερο άλμπουμ τους, "Pressure & Time", με κέρδισε άμεσα με το επίσης άμεσο retro rock χαρακτήρα του και μέσω της τεχνολογίας οι ερωτήσεις μου ταξίδεψαν μέχρι τις Η.Π.Α. σε χρόνο dt, για να προσγειωθούν στον υπολογιστή του κιθαρίστα Scott Holiday.

Διαβάστε τις απόψεις του για τη θέση των retro rock σχημάτων στη μουσική βιομηχανία, τις προσωπικότητες «οδηγούς» της rock σήμερα αλλά και τις προτάσεις του για όσους ψάχνουν καλές αλλά όχι τόσο προβεβλημένες rock μπάντες. Τέλος, δείτε τι πρέπει να συμβεί για να τους δούμε ζωντανά στη χώρα μας.

Είστε μια rock 'n' roll μπάντα με συμβόλαιο σε μια κατ' εξοχή metal εταιρία. Πες μας πώς αποφασίσατε να υπογράψετε στην Earache, μια εταιρία που προωθεί κυρίως metal σχήματα, και ποιές αλλαγές είδατε από την άποψη της προώθησης και της διανομής της δουλειάς σας.
Αρχικά φάνηκε πολύ περίεργο το γεγονός ότι μας πλησίασαν, αλλά μετά από τη συνάντηση μαζί τους και τη συζήτηση για το πλάνο που είχαν στο μυαλό τους μάς φάνηκε ενδιαφέρουσα η προοπτική. Και έτσι τελικά αποδείχτηκε. Ένοιωσα ότι είναι καλή κίνηση, μιας και έχουν μεγάλη επιτυχία με μερικά classic metal σχήματα και ξέρουν πώς να δουλεύουν τα άλμπουμ τους, αλλά κυρίως γιατί κατάλαβαν τι ακριβώς κάνουμε ως μπάντα και πώς θέλουμε να προχωρήσουμε. Έχουν κάνει καλή δουλειά και μάς έχουν γνωρίσει σε πολύ κόσμο που ίσως να μη μας ανακάλυπτε, παρά πολύ αργότερα. Πάντως το να φτάσουμε στον πολύ κόσμο μέσα από τη metal σκηνή είναι σχεδόν σα να μπήκαμε από την πίσω πόρτα.

Πώς καταφέρατε να δουλέψετε με τον θρυλικό Storm Thorgerson για το εξώφυλλο του "Pressure & Time";
Εμείς τον προσεγγίσαμε και του δώσαμε το άλμπουμ. Του δηλώσαμε οπαδοί της δουλειάς του και αυτός απάντησε με ενθουσιασμό και πραγματικά έδειξε ενδιαφέρον για να δουλέψουμε μαζί. Ένας πραγματικά αξιαγάπητος κύριος με μεθυστική προσωπικότητα.

Το άλμπουμ φαίνεται να βγήκε αυθόρμητα και να ηχογραφήθηκε ζωντανά. Θα μας πεις δυο λόγια για τη διαδικασία της ηχογράφησης; Είναι αλήθεια ότι το άλμπουμ ολοκληρώθηκε μέσα σε περίοδο τριών εβδομάδων;
Κάναμε το άλμπουμ σε περίπου 20 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων της σύνθεσης, της ηχογράφησης και της μίξης. Όλες οι συνθέσεις βγήκαν επί τόπου με ρυθμό ένα τραγούδι την ημέρα. Ηχογραφήσαμε ζωντανά - παίζοντας όλοι μαζί σε ένα μικρό δωμάτιο. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε κάτι ζωντανό που να «αναπνέει», κάτι ενστικτώδες και φυσικό. Χωρίς over-production και over-writing. Όλη αυτή η μόδα με τα σύγχρονα επαγγελματικά εργαλεία παραγωγής αφαιρεί τον κίνδυνο και τη ζωή από τη μουσική... Αυτό δεν είναι rock 'n' roll.

Ακούγοντας το άλμπουμ παρατήρησα μια μικρή στροφή σε πιο απλές και άμεσες rock 'n' roll συνθέσεις σε σχέση με το ντεμπούτο σας. Είναι κάτι που έγινε εσκεμμένα και, αν ναι, έπαιξε το ρόλο του ο Dave Cobb που έκανε την παραγωγή;
Όλοι οι μουσικοί στη μπάντα έχουν εμπειρία σε ηχογραφήσεις και αυτό μάς έκανε να νιώθουμε άνετοι στο να γράψουμε επιτόπου τα τραγούδια και να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας. Θέλαμε τα τραγούδια να βγάζουν την αμεσότητα του πράγματος προς τα έξω. Αυτό οδήγησε σε πιο απλές συνθέσεις, χωρίς πολλά «διακοσμητικά» στοιχεία. Πάντως θα συνεχίσουμε να το αλλάζουμε όσο προχωράμε. Το επόμενο άλμπουμ θα μπορούσε να είναι τρία τραγούδια, αλλά 45 λεπτά σε διάρκεια. Θα το δούμε στο μέλλον... Όσον αφορά την επιρροή του Dave Cobbs: Απόλυτα. Σίγουρα έχει την ικανότητα αλλά και την εκτίμηση στις έξυπνες και catchy συνθέσεις. Αλληλεπιδράσαμε με τέτοιον τρόπο μαζί του, ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ποιότητά για το συγκεκριμένο άλμπουμ.



Ας μιλήσουμε για επιρροές. Το πρώτο πράγμα που αναγνωρίζουν όλοι στη μουσική σας είναι τα Led Zeppelin στοιχεία. Ακούγοντας όμως πιο προσεκτικά, βρίσκει κανείς ότι η καρδιά της μουσικής σας είναι τα blues και η soul. Πιστεύεις όπως και εγώ ότι αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ κάποιων μέτριων σχημάτων που απλά κοπιάρουν μελωδίες από τις μεγάλες rock μπάντες με αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν, αφού έχουν πιο βαθιές γνώσεις πάνω στα ιδιώματα που σχημάτισαν εν τέλει το rock 'n' roll;
Συμφωνώ απόλυτα! Το rock 'n' roll γεννήθηκε από τα blues και τα gospel, από την παραδοσιακή folk, τη soul και άλλα ιδιώματα. Άμα ψάξεις τις ρίζες αντί για τα φύλλα του δέντρου τότε καταφέρνεις να διακριθείς ως πιο αυθεντικός και πραγματικός μουσικός. Φυσικά αγαπάμε τη μουσική που μάς έδωσαν τα μέσα των '60s και των '70s, αλλά ψάχνοντας τις ρίζες αυτής της μουσικής σου δίνεται μια ασύγκριτη ειλικρίνεια.

Υπάρχει χώρος στην αμερικανική αλλά και παγκόσμια σκηνή για retro rock σχήματα; Μπορούν οι Rival Sons να γίνουν κάτι σαν τους Black Crowes σε αυτή τη δεκαετία;
(σ.σ.: Το άλμπουμ μπήκε στα charts πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου [#129], της Ελβετίας και της Σουηδίας, αλλά και στο Billboard Top Heatseekers chart των ΗΠΑ [#19])
Πάντα υπάρχει χώρος για καλή μουσική. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να προσφέρουμε κάτι καλό. Δεν έχουμε επιθυμία να γίνουμε οι «οποιοιδήποτε» αυτής της δεκαετίας, απλά θέλουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε όσο πιο τίμια και badass (σ.σ.: αμετάφραστο) γίνεται.

Ανοίξατε συναυλίες για μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι AC/DC και ο Alice Cooper. Είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις κάποιους από αυτούς και, αν ναι, πώς τους είδες ως προσωπικότητες;
Δε συνάντησα τον Alice αλλά γνώρισα τον Brian από τους AC/DC. Αξιαγάπητος και πολύ πλακατζής. Γνώρισα ακόμη αρκετούς ανθρώπους στις περιοδείες και οι περισσότεροι από αυτούς -άτομα που είναι οι ήρωες μας ή κάνουν αυτή τη δουλειά για πολύ καιρό- ήταν πολύ ευγενικοί και ταπεινοί, κάτι που το θεωρώ καταπληκτικό. Είναι μια «είμαστε όλοι εδώ απλά κάνοντας ότι μπορούμε για να τα καταφέρουμε» φιλοσοφία.

Τι νομίζεις πως είναι αυτό που επιτρέπει σε αυτούς τους καλλιτέχνες να προσελκύουν μεγάλα κοινά μετά από δεκαετίες στη σκηνή;
Καλά τραγούδια, φοβερές προσωπικότητες πάνω στη σκηνή και στις ηχογραφήσεις... Δεν ξέρω... ίσως απλά κάνουν τον κόσμο να περνά καλά τελικά.

Μόλις ολοκληρώσατε μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους Judas Priest και τους Queensryche. Πώς ανταποκρίθηκαν οι metal οπαδοί στη μουσική σας; Υπήρξε διαφορετική ως εμπειρία σε σύγκριση π.χ. με το High Voltage Festival;
Όχι και τόσο διαφορετική. Εκτός από τη δεύτερη φορά που παίξαμε στο High Voltage, καλύπτοντας τη θέση των Electric Wizard (φοβερή μπάντα, μια από τις αγαπημένες μου!) στη metal σκηνή (όταν οι τελευταίοι είχαν κολλήσει στην Νορβηγία κατά τη διάρκεια των βομβιστικών επιθέσεων). Το συγκεκριμένο κοινό ήταν ένα εκτός ελέγχου, διψασμένο για rock 'n' roll τέρας! Έμοιαζε με τα δικά μας headline shows.

Ποιό θα ήταν το απόλυτο line-up για το δικό σου φανταστικό φεστιβάλ;
Θα στα πω όπως μου έρχονται αυτή τη στιγμή για πλάκα: Earl Hooker, Muddy Waters, Johnny Winter, Rolling Stones, John Mayall and the Bluesbreakers με Eric Clapton, η original Jimi Hendrix Experience σύνθεση, Pink Floyd, εποχής Gilmour, Jeff Beck group γύρω στα 1969, Led Zeppelin, Otis Redding, Magic Sam, The Who, Prince και... εμείς!

Ποιές κατά τη γνώμη σου είναι οι ηγετικές προσωπικότητες αυτή τη στιγμή στη rock μουσική σκηνή;
Αυτοί που αρέσουν σε εμένα: Ο Jack White, ο Omar και ο Cedric των Mars Volta, ο John Frusciante, ο Eddie Vedder, ο Dave Grohl, οι Black Angels, η PJ Harvey, οι Black Keys, οι Υeah Υeah Υeahs, οι Queens of the Stone Age... αφήνω σίγουρα κάποιους έξω. Δε μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο αυτή τη στιγμή.

Δώσε μας το όνομα μιας λιγότερο γνωστής μπάντας που πρέπει να ακούσουμε.
Θα πω τους Black Angels (σ.σ.: πραγματικά αξιόλογη μπάντα - διαβάστε για αυτούς στην περσινή ανασκόπηση για το retro ήχο) ή τους Dungen ή τους Greenhornes. Για κάτι διαφορετικό και πιο... βελούδινο θα πρότεινα τους Vintage Trouble.

Ποιά η γνώμη σου για την πειρατεία στη μουσική, πρώτα ως μουσικός και έπειτα ως μουσικόφιλος;
Ως καλλιτέχνης χρειάζομαι τα χρήματα και σίγουρα χρειάζομαι τα 10$ για το άλμπουμ, μιας και δουλεύω σκληρά για να προσφέρω καλή rock 'n' roll μουσική και νιώθω ότι τα δικαιούμαι. Πρέπει να υποστηρίζετε τους καλλιτέχνες που αγαπάτε Ως μουσικόφιλος λατρεύω τη δωρεάν μουσική, αλλά πραγματικά αγοράζω τα άλμπουμ των καλλιτεχνών που με ενδιαφέρουν. Πάντως είναι δύσκολο να μη δεις τι συμβαίνει με τις πωλήσεις στη δισκογραφία.

Υπάρχουν σχέδια για ευρωπαϊκή περιοδεία; Αν ναι, υπάρχει περίπτωση να σας δούμε στην Ελλάδα;
Σχεδιάζουμε να περιοδέψουμε στην Ευρώπη ξανά το Νοέμβρη. Δυστυχώς δε νομίζω πως η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στους προορισμούς μας για αυτή την τουρνέ και δε μας αρέσει καθόλου αυτό. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θέλουμε να συμβεί και ελπίζω οι αναγνώστες σας να διαβάσουν την συνέντευξη και να δημιουργήσουν δυνατό θόρυβο στα site μας, στα blogs, να αγοράσουν τα άλμπουμ... Έτσι θα ξέρουμε ότι μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε. Όταν υπάρχουν οπαδοί που μας ζητούν και μας στηρίζουν σε οποιαδήποτε χώρα, εμείς θα είμαστε εκεί. Για να προσφέρουμε το rock 'n' roll.

Αντώνης Μουστάκας
  • SHARE
  • TWEET